Ik ben de laatste die je hoort zeggen dat honden geen vrijheid kunnen ervaren aan de leiband én toch heb ik moeite met die dingen!
Waarom?
Omdat honden veel frustratie opbouwen aan de leiband;
Omdat het de keuzevrijheid van een hond beperkt;
Omdat ze schade kunnen toebrengen aan het lichaam van je hond bij verkeerd gebruik;
Omdat het dragen ervan een maatschappelijke evolutie is door een straatbeeld dat gedomineerd wordt door de automobilist en waar natuur de weg vrij moet maken voor meer asfalt en nog minder ruimte om veilig te wandelen.
Wandelen is niet alleen een manier van fysieke beweging voor ons, het biedt ook mentale stimulatie en de kans voor honden om de wereld om hen heen te verkennen.
Jammer genoeg ervaren veel honden frustratie en ongemak bij het aangelijnd wandelen. Die leibandfrustratie kan leiden tot diverse gedragsproblemen die zowel jou als jouw hond nog meer in vrijheid beperken.
Beperking van keuzevrijheid en zelfexpressie
Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren. Ze willen de wereld om hen heen verkennen en nieuwe plekken ontdekken. Een leiband beperkt dan vaak hun bewegingsvrijheid en hun vermogen om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Dat kan uitdraaien op frustratie en stress bij je hond: trekken aan de leiband, springen, blaffen of zelfs agressief gedrag als hij het gevoel heeft dat hij zijn natuurlijke neigingen niet kan volgen.
Bij puberhonden bouwt frustratie trouwens een pak sneller op dan bij pups of volwassen honden. Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op!
Leibanden zijn hoogstens de 'vangrails' van onze hond, niet meer of minder. Je gebruikt ze om je hond te bege-leiden wanneer nodig.
Gebrek aan ruimte en interactie
Voor honden is de keuze tot interactie met hun omgeving (en vaak ook met andere honden) essentieel voor hun welzijn. Als jouw hond andere honden of mensen niet kan benaderen, begroeten of vermijden zoals hij dat zelf wil, krijg je een bolletje ontploffingsgevaar aan het einde van je leiband. Die spanning kan op zijn beurt dan al de aanzet geven wanneer je hond andere honden of mensen in de verte ziet.
Gebrek aan fysieke uitdaging en stimulatie
Wandelen zonder leiband stelt honden in staat om in hun eigen tempo te bewegen, te rennen en te verkennen. Met een leiband worden die natuurlijke bewegingen sneller beperkt. Nu ben ik er mij helemaal bewust van dat het geen evidentie is in Vlaanderen om een plek te vinden waar het is toegestaan (lees verder voor tips) of dat het voor elke hond de nodige ontspanning brengt. Zo zijn er zeker ook honden die het 'vrij zijn' als moeilijk ervaren, onzeker worden, angstig zijn voor hun omgeving, een hoog jachtinstinct hebben, oren-op-de-poep en dus geen standvastige recall... dan is de lange leiband wellicht een mooie meerwaarde in hun leven.
Gevaar voor fysiek en emotioneel letsel
Nog heel wat mensen corrigeren hun hond met de leiband en daar dient het ding écht niet voor. In de hals ligt de luchtpijp en slokdarm, in de nek lopen belangrijke zenuwbanen weliswaar beschermd door spieren en de wervelkolom. Maar wie denkt dat de 'hondennek' zoveel brute kracht kan verduren, al was het maar een kort rukje, die geef ik graag een les anatomie om de gevolgen in te schatten.
Honden zijn meer 'bereikbaar' wanneer ze niet aangelijnd zijn. Ze zijn meer geneigd om te luisteren én mee te gaan in je begeleiding onderweg.
Hoe kan je omgaan met leibandfrustratie?
Veilig vrij zijn: Het klinkt misschien logisch maar een omgeving aanbieden waarin honden veilig vrij kunnen zijn, kan voor sommige mensen een uitdaging zijn. Toch zijn er heel wat mogelijkheden: (Privé)losloop en speelweides/bossen, losloopzones, Cadzand strand, de tuin van familie of vrienden, ...
Lange leiband: Min. 5m in combinatie met een goed passend Y-harnas. Musthaves voor elke hondenouder denk ik! PerfectFit, verkrijgbaar bij heel wat dierenartsen). Musthaves voor elke hondenouder denk ik! Meer bewegingsvrijheid voor hen en een beter inzicht in hun lichaamstaal voor ons.
Omgeving: Kies voor rustige omgevingen op rustige wandeltijdstippen. Ja, ook ik trek er soms om 21u op uit 😂 Varieer soms je wandelroutes om je hond nieuwe omgevingen te laten verkennen.
Mentale uitdaging: Voeg mentale uitdagingen toe aan de wandeling door cue's te oefenen en/of snuffelopdrachten te integreren. Dit kan helpen om de focus van je hond te verleggen van eventuele frustraties.
Training: Begin met het trainen van je hond om netjes aan de leiband te lopen. Daar start je thuis mee én dus niet op de wandeling zelf maar meer daarover binnenkort!
Professionele hulp: Vind je het lastig om zelf uit te vogelen waarom je hond doet wat hij doet aan de leiband? Stuur gerust een mailtje naar info@wablaf.be en dan help ik je graag verder.
Je hond dankt je om deze blogpost te lezen, en ik ook! Nu nog maar 2 camionettes voor mij in lijn 5 aan de autokeuring dus ik kijk uit naar een verdere nuttige invulling van mijn dag en heb de frustratie losgelaten door het schrijven van deze tekst, haha.
Liefs,
Annelies
Comments